KNVvL Modelvliegsport

Soorten modellen

Naast het gebruikelijke modelvliegtuig zoals op de vorige pagina is besproken zijn er nog veel meer mogelijkheden. Radiobesturing zoals we nu kennen was er pakweg 50 jaar geleden nog niet maar modelvliegen bestaat al veel langer. Vrije vlucht en lijnbesturing modellen waren de voorgangers van de modellen die we nu vliegen maar beide vormen worden nog steeds uitgeoefend en doorontwikkeld. Modelvliegen is voor de gemiddelde modelvlieger een geweldige hobby maar er worden ook serieus wedstrijden mee bedreven. Met alle verschillende soorten en categorieën modellen is het mogelijk om op landelijk niveau de wedstrijdsport te beoefenen.

Vrije vlucht
Vrije vlucht modellen vliegen zoals de naam al doet vermoeden vrij zonder besturing. Deze modellen variëren van zeer eenvoudig tot hi-tech en zijn er als zweef en (rubber) motormodellen voor binnen en buiten. Door het ontbreken van de "dure" radiobesturing een ideale mogelijkeheid voor de jeugd om kennis te maken met de modelvliegsport. Hiermee kan je bouwtechnieken en het afstellen van modellen leren als geen ander.

Image
Vrije vlucht model

Lijnbesturing
Lijnbesturing modellen hebben twee of meerdere stuurlijnen waaraan een handsvat zit. Hiermee bedien je de roeren en het model vliegt in een cirkelbeweging om de modelvlieger heen. Ook hier is er variatie van eenvoudige motor modellen tot snelle racers, kunstvlucht modellen en realistische schaalmodellen. Ook hier geldt dat het ontbreken van de radiobesturing de kosten laag houdt, terwijl de modellen echt bestuurd worden en er gebruik gemaakt wordt van brandstof of electro motoren.

Lijnbesturing
Een semischaal kunstvlucht model (Dynaflite Chipmunk)

Radiobesturing

RB Zweefvliegtuigen 
zijn er vanaf heel eenvoudig tot geavanceerde wedstrijdmodellen. Ze starten met behulp van een elastiek of lier en kunnen zelfs opgesleept worden door een motor model. Eenvoudige zweefmodellen zijn vanaf 2 kanalen te besturen en door het ontbreken van een motor de goedkoopste vorm van radiobesturing.

Zwever
2-meter zwevers als deze (Dynaflite Wanderer) zijn een gemakkelijk te bouwen en vliegen

 
RB Elektrozwevers 
zijn puur gemak, je kan er net lekker rustig mee zweven als een pure zwever, maar als je te laag bent gedaald zet je even de motor aan en snor je weer naar veilige hoogte.

RB Motormodellen 
spreken voor zich en zijn op de vorige pagina uitvoerig beschreven, Trainers zijn eenvoudig te bouwen en gemakkelijk te vliegen (besturing vanaf 3 kanalen). Snellere midden en laagdekkers bestuur je over 4 kanalen, en daarmee kan je alle denkbare kunstvluchtfiguren vliegen.
Moderne accu’s en elektromotoren zorgen ervoor dat je tegenwoordig bijna net zo gemakkelijk met elektro als een verbrandingsmotor de lucht in gaat en de prestaties en vluchtduur doen niet veel meer voor elkaar onder. 

Taxi
Naast trainers als deze (Graupner Taxi 2) zijn er natuurlijk ook snelle sport modellen

RB Helikoptermodellen 
zijn technisch heel mooi maar wel voor de gevorderde vlieger, de besturing geschied over 5 kanalen tegelijk en ze hebben niet de zelfstabiliteit van een vliegtuig, waardoor je voortdurend bij de les moet blijven. Maar als je het vliegen met een helikopter eenmaal onder de knie hebt dan is het prestatie van formaat.

Raptor
een voorbeeld van een populair heli model (Thunder Tiger Raptor)

RB Schaalmodellen 
benaderen de realiteit, ze zien er uit en vliegen als het grote voorbeeld. In principe is een schaalmodel niet veel anders als een normaal radiobestuurd model maar de bouw en vliegeigenschappen vragen wel meer ervaring. Eenmaal in de lucht ben je dat al snel weer vergeten, want er is eigenlijk niks mooier dan je eigen Spitfire (of ander willekeurig vliegtuig waar je wat mee hebt). Schaalmodellen kunnen zelfs de geschiedenis weer tot leven wekken, iets waar men in de film industrie vaak gebruik van maakt.

Spitfire
De Spitfire (Topflite) is een altijd populaire Warbird

RB Turbinemodellen 
zijn aangedreven door echte kleine straal turbine motoren. De prestaties van deze modellen zijn natuurlijk hoger als die van een normaal model dus stellen ook hogere eisen aan de ervaren bouwer en vlieger. De kleine straal"jagers" ogen en klinken realistisch maar het geluid is verassend stil te noemen.

Hotspot
Dergelijke modellen (Hotspot) worden gebruikt als Jet-trainer


Warning: Parameter 2 to modChrome_artblock() expected to be a reference, value given in /home/vhosting/o/vhost0006105/domains/modelvliegsport.nl/htdocs/www/templates/modelvliegsport2014/html/modules.php on line 39

Warning: Parameter 3 to modChrome_artblock() expected to be a reference, value given in /home/vhosting/o/vhost0006105/domains/modelvliegsport.nl/htdocs/www/templates/modelvliegsport2014/html/modules.php on line 39