KNVvL Modelvliegsport

FAQ Verzekering

FAQ Collectieve WA verzekering KNVvL afdeling Modelvliegsport

1 Ik heb een schade veroorzaakt en ik wordt aansprakelijk gesteld. Wat moet ik doen?

Kijk altijd eerst of er gewonden zijn en schakel indien nodig hulpdiensten in. Blijf kalm en probeer foto’s te maken van het ongeval. Deze kunnen later eventueel als bewijsmateriaal worden gebruikt. Doe geen toezeggingen over het accepteren van de aansprakelijkheid, dat is iets wat de verzekeraar later zal bepalen en met de verzekeraar van de benadeelde partij zal vaststellen.
Meld de schade altijd eerst aan je eigen particuliere WA verzekering. Pas wanneer je eigen WA verzekering niet of onvoldoende dekking biedt, kun je aanspraak maken op de collectieve WA verzekering van de KNVvL.

2. Ik ben bestuurslid van een club. Het blijkt dat na een ongeval de veroorzaker onvoldoende verzekerd is. Kan de schade nu op mij worden verhaald?

Nee. De aansprakelijkheid blijft altijd liggen bij degene die het ongeval heeft veroorzaakt of daar verantwoordelijk voor was. Wanneer de veroorzaker onvoldoende verzekerd is zal hij de financiële gevolgen zelf moeten dragen.  Veroorzaker dient de schade bij zijn eigen WA verzekering te melden. Pas wanneer de eigen WA verzekering van de veroorzaker geen of onvoldoende dekking biedt, kan de veroorzaker (indien hij KNVvL lid is) aanspraak maken op de collectieve WA verzekering van KNVvL.

3. Ik heb een claim gedaan bij mijn eigen WA verzekering na een aansprakelijkheidsgeval met mijn modelvliegtuig/modelhelikopter. Nu moet ik een eigen risico betalen van € 200. Kan ik deze op de KNVvL verzekering verhalen?

Nee. Wanneer je eigen verzekering de schade vergoed, kan het eigen risico niet bij de KNVvL verzekering worden verhaald.

4. Ik heb een defect onderdeel ontvangen bij een bestelling van een nieuw model en hierdoor is mijn model gecrashed, er was alleen schade aan mijn toestel. Ik wil hiervoor de leverancier aansprakelijk stellen, kan ik een beroep doen op de KNVvL verzekering?

De KNVvL verzekering biedt alleen dekking wanneer je zelf aansprakelijk wordt gesteld. In dit geval zul je bij een eigen rechtsbijstandverzekering moeten aankloppen.

5. Een bezoeker aan ons clubgebouw is gestruikeld over een losliggende stoeptegel en stelt het bestuur aansprakelijk door middel van een brief van een advocaat. Moeten wij zelf een advocaat inschakelen en wie betaalt dan de kosten?

Het bestuur stuurt de aansprakelijkheidsstelling direct door naar de verzekeraar van de KNVvL. De verzekeraar zal de melding in behandeling nemen.

6. Heeft de KNVvL verzekering ook een eigen risico en een maximale vergoeding?

Ja, Het eigen risico is € 100 per aanspraak. Het maximaal bedrag wat wordt vergoed is € 1.000.000 per aanspraak.


7. Ik ga op vakantie naar het buitenland. Is de verzekering van de KNVvL daar ook geldig?

Ja, de verzekering is geldig in heel Europa.  Het is wel verstandig je KNVvL lidmaatschapskaart mee te nemen. Op die manier kun je in het buitenland vaak ook bij clubs terecht.

8. Mijn model weegt meer dan 25 kilo. Ben ik verzekerd?

Nee, je bent niet verzekerd. Zie verder het antwoord op vraag 9

9. Op mijn WA polis staat dat mijn modellen maar tot 20 kg verzekerd zijn.

De meeste particuliere WA verzekeringen bieden dekking voor modelvliegtuigen/modelhelikopters tot een gewicht van 20 kilo. Een hoger gewicht kan eventueel ook op uw eigen particuliere WA meeverzekerd worden, informeer hierover bij uw verzekeraar of tussenpersoon.

10. Tijdens het lesvliegen verloor mijn leerling controle over het model en vloog in een geparkeerde auto. Wie is er nu aansprakelijk?

Volgens de wet geldt de instructeur als de piloot en deze is dus aansprakelijk. Meld deze schade alleereerst op uw particuliere WA verzekering. Omdat eigen WA verzekeringen instructie vaak uitsluiten kan een beroep worden gedaan op de KNVvL verzekering. Het is dan wel noodzakelijk dat de instructeur hiervoor een aantekening op zijn brevet heeft staan.

11. Tijdens het lessen met mijn model heeft mijn instructeur te laat ingegrepen waardoor het model gecrashed is. Wie moet nu opdraaien voor de schade?

Jij zelf. Je kunt de instructeur geen schade aanwrijven aan je eigen model, ontstaan tijdens het lessen, tenzij er sprake is van opzet of grove nalatigheid. Mocht behalve schade aan het model ook schade aan anderen zijn veroorzaakt, dan kan die schade wel op de instructeur worden verhaald.

12. Tijdens het vliegen vloog een clubgenoot tegen mijn model waardoor deze crashte. Kan ik mijn clubgenoot aansprakelijk stellen voor de schade?

Nee, de KNVvL verzekering sluit onderlinge aanvliegschade, taxi- en aanrijdingschade aan modelvliegtuigen uit.

13. Tijdens een wedstrijd heeft de organisatie twee dezelfde frequenties vrijgegeven, waardoor mijn model crashte. Ik heb de organisator aansprakelijk gesteld. Vergoedt de KNVvL verzekering de schade?

Meld deze schade eerst op uw particuliere WA verzekering. Indien deze geen of onvoldoende dekking biedt kan de KNVvL verzekering worden aangesproken.

14. Waar kan ik de polisvoorwaarden en een schadeformulier vinden?

Op www.modelvliegsport.nl -> downloads -> verzekeringen (voor geregistreerde leden).

15. Samen met een paar vrienden organiseer ik een evenement. We zijn geen vereniging of stichting, maar doen dit gewoon op ad hoc basis. Vallen wij als organisatie onder de dekking van de WA verzekering als er iets mis loopt?

Ja, maar dan moeten wel alle leden van de organisatie KNVvL lid zijn.

16. Ik woon als KNVvL lid (permanent) in het buitenland en vlieg daar ook met mijn modellen. Geldt daar dan ook de KNVvL verzekering?

Ja, binnen alle landen van Europa. De verzekering keert echter niet meer uit dan het bedrag wat in Nederland geclaimd zou kunnen worden voor de ontstane schade.

17. Onze vereniging is bij notariële akte opgericht en we hebben dus geen aansprakelijkheidsverzekering nodig.

Wanneer een club bij notariële akte is opgericht en is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel dan is de vereniging een zogenaamde vereniging met volledige rechtsbevoegdheid. Daarmee wordt de hoofdelijke aansprakelijkheid van de bestuurders inderdaad opgeheven, maar een club zelf kan nog steeds aansprakelijk worden gesteld.
Stel iemand valt over een losliggende tegel bij het clubgebouw en houdt daar blijvend letsel aan over. Dan kan zo iemand de club aansprakelijk stellen. In jullie geval kunnen dan weliswaar de bestuursleden niet persoonlijk worden aangesproken (behalve wanneer een bestuurslid de tegel moedwillig zo heeft neergelegd, maar daar gaan we niet van uit). De club, of in dit geval het bestuur, kan wel worden aangesproken, want zij hadden er voor moeten zorgen dat de tegel niet los lag. Bij letselschade kunnen die bedragen behoorlijk oplopen en omdat niet de bestuurders persoonlijk kunnen worden aangesproken zal het geld uit de clubkas (dus ook jouw geld) moeten komen wanneer de club zelf geen aansprakelijkheidsverzekering heeft. De club zou dus op zijn minst een zogenaamde AVB (aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven) moeten hebben. Deze aansprakelijkheid is via de KNVvL verzekering gedekt en een aangesloten vereniging heeft dus geen aparte AVB nodig.

18. Mag een minderjarige als instructeur fungeren?

Het BVM kent geen minimumleeftijd voor instructeurs. Het is lovenswaardig dat de jeugd enthousiast is, de opgedane ervaring door te geven. Die ervaring kan bvb bij een 17-jarige al behoorlijk zijn. Het enige waar je tegenaan kunt lopen is het feit dat de minderjarige nog altijd onder de verantwoordelijkheid van zijn ouders valt. En omdat een instructeur wordt gezien als “gezagvoerder” en daarmee dus verantwoordelijk is zouden de ouders aansprakelijk gesteld kunnen worden. In eerste instantie moet dan de eigen WA verzekering aangesproken worden.

Instructeurs vallen uiteraard ook onder de dekking van de KNVvL WA verzekering en zou in geval van schade die niet door de eigen WA verzekering betaald wordt, gewoon verzekerd moeten zijn. Er is echter tot op heden (gelukkig) nog nooit een grote claim in die richting geweest, dus echt van ervaring kunnen we niet spreken.

We adviseren nadrukkelijk om de ouders een schriftelijke  verklaring te laten ondertekenen, dat de verantwoordelijkheid bij een claim niet op de club afgewenteld kan worden.

19. Is de WA verzekering op het gebied van aansprakelijk bij het gebruik van motormaaiers ook van toepassing wanneer mijzelf als bestuurder van de maaier wat overkomt?

Nee, daar biedt de verzekering geen dekking voor. Alleen schaden die aan derden is toegebracht door de maaier, bijvoorbeeld wanneer een steen opschiet uit de maaier en een voorwerp beschadigt, of wanneer met de maaier ergens of tegen iemand wordt aangereden is er sprake van dekking. Ook een eventuele aansprakelijkheidsstelling van het bestuur door de bestuurder van de motormaaier bij persoonlijk letsel als gevolg van het besturen van de maaier in opdracht van het bestuur valt niet onder de dekking.

Deze FAQ is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Er kunnen echter geen rechten aan worden ontleend. Uiteindelijk zijn de polisvoorwaarden bindend.

Staat je vraag er niet bij, mail dan gerust naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Warning: Parameter 2 to modChrome_artblock() expected to be a reference, value given in /home/vhosting/o/vhost0006105/domains/modelvliegsport.nl/htdocs/www/templates/modelvliegsport2014/html/modules.php on line 39

Warning: Parameter 3 to modChrome_artblock() expected to be a reference, value given in /home/vhosting/o/vhost0006105/domains/modelvliegsport.nl/htdocs/www/templates/modelvliegsport2014/html/modules.php on line 39