KNVvL Modelvliegsport

Nieuws

Het gevaar van blikseminslag

Met de wegtrekkende onweersbuien worden we via de media er weer eens aan herinnerd dat dit natuurfenomeen geen sinecure is. Buitensporten hebben een verhoogd risico, zoals de ongelukken in Frankrijk en Duitsland hebben laten zien. Hoewel blikseminslagen soms schijnbaar willekeurig plaats vinden, is er toch een voorkeur voor hogere of boven het landschap uitstekende elementen - bomen, vee en personen - elektrisch goed geleidende voorwerpen en geaarde metalen constructies als masten, hekken en antennes. Zaken die op een modelvliegveld voorkomen. Omdat modelvliegterreinen meestal in een open gebied liggen betekent onweer een sterk verhoogd risico voor de personen die zich daar tijdens een onweersbui bevinden.

Natuurlijk ga je niet vliegen als de kans op onweer heel groot is; dat is vragen om problemen. Niet alleen is er het gevaar om door de bliksem getroffen te worden, maar door de elektrische ontlading kan de verbinding met het vliegtuig gestoord worden. Is er een inslag in de directe omgeving, dan kan elektronische apparatuur zelfs beschadigd raken; maar in dat geval heb je natuurlijk ook veel te lang gewacht met inpakken en vertrekken. Afgezien van het feit dat je een nat pak kunt oplopen en het vliegen met een opstekende wind helemaal niet leuk is, maar dat zijn dan nog de minste problemen.

Controleer dan ook altijd of de weersverwachting het toelaat om te gaan vliegen en wat voor weer er de rest van de dag te verwachten is. Ben je op het veld en verandert het weer onverwacht, gebruik dan een smartphone om op de buienradar te kijken of er buien in je omgeving zijn. Maar leer ook de onweerswolken te herkennen, daar is voldoende info over op het internet (zie verder) of google op “cumulonimbus”.

Maar wat te doen als je dan op het veld onverwacht dan toch door een onweersbui overvallen wordt? Dan kies je voor jezelf en niet voor je modellen. Je eigen veiligheid is nummer 1, de rest kan vervangen worden. Ben je met een gesloten (metalen) auto gekomen of heeft iemand anders daar nog plaats in, dan ga je daar in zitten om de bui af te wachten. Is dat niet mogelijk, dan ga je in het open veld op je hurken zitten, met je voeten zo dicht mogelijk bij elkaar en met je armen om je knieën geslagen. De grondstromen, die bij een nabije inslag altijd optreden, kunnen zo niet door het lichaam gaan.

Onderschat grondstromen niet, net zo min als het gevaar van overslag. Een elektrische stroom zal altijd de makkelijkste weg (lees: minste weerstand) kiezen. Jouw lichaam heeft minder weerstand dan een boom, dus kun je raden wat er gebeurt als jij er naast staat te schuilen en de bliksem slaat er in. Je lichaam heeft ook minder weerstand dan de grond. Dus als de stroom na een inslag door de grond loopt en jij bent daar plat gaan liggen, dan is voor de stroom de keus niet moeilijk en ben jij de pineut.

Kort samengevat, bij onweer in het open veld doe je het volgende: 

  • Denk nooit die gaat mij wel voorbij. Onweersbuien hebben een eigen windveld en soms groeien ze tegen de wind in.
  • Inpakken dus en wegwezen zolang dat nog mogelijk is.
  • Is dat niet meer mogelijk dan is de beste plek om te schuilen IN een auto met een metalen dak.
  • Als dat niet kan, ga dan diep gehurkt zitten met je voeten zo dicht mogelijk bij elkaar. Zorg er voor dat je minstens een paar meter afstand hebt tot bomen, hekken, lantaarnpalen of andere objecten. Ook ten opzichte van metalen voorwerpen als fiets, zenderkoffers, startkisten e.d. Dat geeft een kwetsbaar gevoel, maar is het veiligst.

 

Wordt er iemand door de bliksem getroffen, doe dan het volgende:

  • Bel direct met 1-1-2 : Geef zo exact mogelijk je locatie door en wat er aan de hand is.
  • Controleer de ademhaling: Spreek de getroffen persoon aan en kijk of hij of zij een regelmatige en goede ademhaling heeft. Zo niet, begin direct met reanimeren.
  • Controleer de hartslag: Kijk of de getroffen persoon een goede en regelmatige hartslag heeft. Zo niet, begin direct met reanimeren.
  • Bij goede ademhaling en hartslag: Probeer de persoon bij bewustzijn te brengen of te houden. Controleer vervolgens op uitwendig letsel. Let hierbij op brandwonden. Zijn deze aanwezig, probeer ze dan te koelen met water. Houdt daarnaast rekening met schade aan het zenuwstelsel, botbreuken en verlies van gehoor en zicht.

 

Een informatieve website hierover is:

http://www.meteo.be/meteo/view/nl/68771-FAQ%27s+over+het+weer.html?view=7719022

Of deze: http://www.buienradar.nl/blog/109591

Check die foto van de inslag in het gazon! Daar had je niet willen staan of liggen!

 

Maak er een veilig vliegseizoen van…..

 

Nationale Indoor Modelvliegrecreade in Vianen

Zaterdag 26 maart zal de tweede landelijke indoor modelvlieg recreade plaatsvinden in de grote sporthal Helsdingen te Vianen. (Westelijke Parallelweg 1, 4133 NH Vianen) Vanaf 10:30 uur tot 17:00 uur zijn modelvliegers uit heel Nederland welkom om recreatief te komen vliegen. Voor publiek zal er veel te zien en te beleven zijn. We beseffen dat het een dag voor Pasen is, mogelijk zijn veel vliegers dan met vakantie. Het was voor de commissie dus wikken en wegen, maar omdat de hal voor vrijwel het hele jaar is volgeboekt wilden we de gelegenheid toch niet voorbij laten gaan. Om die reden proberen we in het najaar nogmaals een dag te organiseren.

Deze Recreade wordt georganiseerd door de Commissie Recreatief Vliegen van de afdeling Modelvliegsport van de landelijke luchtsportbond, de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart, (KNVvL). Lokale uitvoering wordt door leden van de Modelvliegclub Woerden gedaan.

Tijdens de Recreade vliegen meerdere piloten tegelijk met een grote variëteit aan indoor-modelvliegtuigen. De kans is groot dat er tussen de bedrijven door een demo door wedstrijdvliegers gegeven zal worden (Precisievliegen)  en wellicht een demo FPV Drone vliegen: De piloot stuurt dan terwijl hij of zij via een video bril “vanuit het toestel”  stuurt. Verder is de kans groot dat er door het publiek via een Flightsimulator “gevlogen” kan worden.

De modelvliegtuigen waarmee gevlogen wordt zijn ondanks het feit dat zij soms minder dan 100 gram wegen, vaak buitengewoon geavanceerd. Dit om te bereiken dat zij over alle assen radiografisch bestuurbaar zijn.  Hierdoor, gecombineerd met de stuurvaardigheid van de piloten, wordt menigmaal een groots vliegbeeld gerealiseerd. Er wordt gevlogen met modelvliegtuigen, helikopters en multikopters (drones) zolang ze maar minder dan 400 gram wegen.  

Indoorvliegen wordt ook in (Internationaal) wedstrijdverband gedaan maar daarvan is tijdens dit evenement geen sprake. De nadruk ligt deze dag immers geheel op het recreatief modelvliegen.

Publiek is de hele dag van harte welkom. Piloten die willen vliegen moeten zich aanmelden via  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Voor KNVvL leden is deelname gratis. 

Commissie Recreatief Vliegen van de afdeling modelvliegsport. 

Luchtvaartmeteo ook beschikbaar voor modelvliegers

Met ingang van vandaag is Luchtvaartmeteo van het KNMI ook beschikbaar voor leden van de afdeling Modelvliegsport en Parachutespringen!

Ga naar de website Luchtvaartmeteo.nl. In het inlogscherm tik je in het bovenste vakje: een afkorting gecombineerd van K(NVvL) en je afdeling R(Radio Controlled) of P(Parachutespringen) gevolgd door je lidmaatschapsnummer. Bijvoorbeeld KR123456.

In het onderste vakje voer je als password je achternaam in. Het password is je achternaam in hoofdletters (zonder voorvoegsels of leestekens). Van der Sar = SAR

Na het inloggen is het mogelijk het wachtwoord te wijzigen. Hoe dit kan,is beschreven op de Help-pagina's van de KNMI-site.

Heb je problemen met inloggen?

De ervaring leert dat sommige gebruikers problemen ondervinden met inloggen door verkeerde (browser)instellingen. Bijgaande documenten kunnen daarbij waarschijnlijk helpen, Inlogproblemen luchtvaartmeteo of Inlogproblemen met smartphones of tablets.

Helpt dit niet, neem dan contact op met de KNVvL.

Gerben van Berkum

World Cups modelvliegen

Jaarlijks doen enkele tientallen Nederlandse modelvliegers mee aan onder auspiciën van de FAI/CIAM georganiseerde World Cups. Die zijn er in een tiental verschillende klassen en vinden jaarlijks over de hele wereld verspreid plaats.

Het zijn competities, soms bestaande uit tientallen wedstrijden, waarvan de beste uitslagen tellen.

Dit jaar heeft Gerben van Berkum de World Cup in de klasse F5B gewonnen. Hij werd eerste bij de wedstrijd in Italië, tweede in Duitsland en derde in Zwitserland.

De wedstrijd bestaat uit een afstandtaak (binnen 200 seconden zoveel mogelijk heen en weer over 150 meter), direct gevolgd door een duurtaak (10 minuten) en een doellanding.

Kenmerkend aan deze klasse is het relatief hoge vermogen (tot 5 kW), waardoor in korte tijd een flinke hoogte bereikt wordt.

Overzicht van top tien resultaten van Nederlandse World Cup deelnemers:

F1A (Vrije Vlucht zweefmodellen; 338 deelnemers)

8.    Maarten van Dijk

F2A (Lijnbesturing snelheid; 65 deelnemers)

6.    Han Esselaar

F3K (Radiobesturing handstart zweef; 318 deelnemers)

3.    Vincent Merlijn

7.    Loet Wakkerman

F5B (Radiobesturing elektro twee taken; 42 deelnemers)

1.    Gerben van Berkum

 

Tekst: Peter Keim
Foto: Johan van Gog

Nationaal Indoor Festival 28 maart 2015

De afdeling Modelvliegsport heeft de datum van het Nationaal Indoor Festival inmiddels vastgelegd. Zaterdag 28 maart 2015 zal er in de grote sporthal Helsdingen in Vianen, tussen 10.30 uur en 17.00 uur alle gelegenheid zijn om te vliegen. Tevens wordt er een ca. 500 m2 grote tweedehandsmarkt georganiseerd. Deze markt is bedoeld voor zowel in- als outdoormateriaal en is natuurlijk ook voor de niet-vliegers toegankelijk.
 
Het nieuwe sportcentrum Helsdingen in Vianen ligt centraal in Nederland, pal naast de A2. Het adres: Westelijke Parallelweg 1, 4133 NH, Vianen. Je kunt er je accu's laden, er is catering, er zijn tafels aanwezig voor de markt, er is parkeerruimte enz. De hal is 7 meter hoog en met 88 x 28 meter zó groot dat er 2 groepen vliegers tegelijkertijd kunnen vliegen. Het indoorreglement van de KNVvL is van toepassing.
 
Ook als je niet vliegt ben je welkom en vind je vast een plekje op één van de 150 zitplaatsen op de tribune. Door je aan te melden op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. verzeker je jezelf van een vliegplek en van gratis toegang. En wij kunnen je dan op de hoogte houden van de details.

Veelgestelde vragen en antwoorden:

Vraag: Wie mogen er komen vliegen?
Antwoord: Deelname staat open voor iedere indoor vlieger van Nederland.

Vraag: Wat kost het om te komen vliegen?
Antwoord: De deelname is voor KNVvL leden gratis. Van niet KNVvL leden wordt een bijdrage van €10,= gevraagd.


Vraag: Er is ook een tweedehandsmarkt. Waar wordt die gehouden?
Antwoord: Die wordt ook in de hal gehouden. De indeling van de locatie moet nog worden bepaald maar er is ruimte genoeg voor. Alle vliegers kunnen gratis gebruik maken van de markt. Van mensen die alleen iets willen verkopen en geen KNVvL lid zijn wordt een bijdrage van €10,= gevraagd.

Vraag: Wat zijn de regels?
Antwoord: Er is een indoorvliegreglement dat wordt gehanteerd. We zullen onze best doen om dit via de e-mail aan iedere inschrijver toe te sturen. Een uittreksel met de belangrijkste regels zal bij binnenkomst aan de deelnemers worden uitgedeeld.

Vraag: Is publiek welkom en wat kost de toegang?
Antwoord: Natuurlijk is publiek welkom, graag zelfs. De toegang voor publiek is gratis. Op de tribunes is plaats voor ongeveer 150 mensen.


Vraag: Heeft het publiek toegang tot de zaal?
Antwoord: Neen, in principe is het publiek alleen welkom op de tribune.


Warning: Parameter 2 to modChrome_artblock() expected to be a reference, value given in /home/vhosting/o/vhost0006105/domains/modelvliegsport.nl/htdocs/www/templates/modelvliegsport2014/html/modules.php on line 39

Warning: Parameter 3 to modChrome_artblock() expected to be a reference, value given in /home/vhosting/o/vhost0006105/domains/modelvliegsport.nl/htdocs/www/templates/modelvliegsport2014/html/modules.php on line 39