KNVvL Modelvliegsport

Wat we gedaan hebben

Indoorvliegen 2016/2017

Het afgelopen jaar konden we terugkijken op de geslaagde dagen voor het indoorvliegen in de grote hal van Helsdingen (Vianen) met ruim 50 deelnemers en leuke demo’s tussendoor. We zijn erin geslaagd ook dit voorjaar weer ruimte in de sporthal te reserveren.  Op zaterdag 25 februari 2017 stonden er vier ruimten voor ons gereed.

De commissie ‘recreatief’

 

Adres:

Sportcentrum Helsdingen

Westelijke Parallelweg 1
4133 NH Vianen

Tel. 0347 369 369

 

Watervliegrecreade 2016

Het is al een heel poosje geleden dat we, de commissie recreatief vliegen van de KNVvL, bekend maakten dat we bezig waren met het organiseren van een watervliegevenement in onze omgeving.

Nu is het dan zo ver. We hebben een locatie, de vergunningen zijn rond, we hebben data en kunnen nu dus gaan watervliegen in de omgeving van Woerden.
We hebben twee dagen om te vliegen en dat zijn zaterdag 3 september 2016 en zaterdag 10 september 2016, beide dagen mogen we tussen 10.00 en 17.00 vliegen.

De locatie is prima om te vliegen, een ruime plas met veel open ruimte. Wel enkele boomgroepen en aan de noordkant een gesloten bomen rij. De plas is ongeveer 250x250 meter en heeft 7 hoeken. De kant is niet zo gek hoog en we zorgen voor een soort steiger zodat de modellen makkelijk in het water gezet en op de kant gehaald kunnen worden.
We hebben een paar foto's waarop je de plas kunt zien in de richting waar de wind meestal vandaan komt. Om de startplaats te bereiken moeten we vanaf de parkeerplaats de plas ongeveer half omlopen. Met auto's kunnen we niet bij de startplaats komen.

Er is één probleem en dat is de beperkte parkeerruimte. We kunnen als iedereen de auto netjes parkeert ongeveer 25 auto's plaatsen. Een stuk verderop kunnen ook nog wat auto's parkeren maar dan moet je wel ruim 800m lopen en een drukke weg oversteken.
Het aantal deelnemers is dus gelimiteerd door die beperkte parkeergelegenheid. Wanneer er meerdere vlieger(s) carpoolen kunnen er meer dan 25 mensen per dag komen vliegen. Deelname voor KNVvL leden is gratis, niet-leden betalen een bijdrage van € 20,00.

Er wordt gevlogen volgens de regels van het Basis Veiligheidsreglement Modelvliegsport. Dat houdt onder andere in dat je in het bezit moet zijn van een geldig Motor-A brevet om zelfstandig te mogen vliegen.

Het watervliegen vindt plaats op visplas ‘de Zwaan’, gelegen aan de N 212, de Ing. Enschedeweg, van Woerden naar Wilnis. De GPS locatie is: 52° 9'22.43"N ; 4°54'47.24"O

 

Modelvliegsport indoor Recreade Vianen 26 maart 2016


Om 09:30 verzamelden de organisatoren van Modelvliegsport Afdeling CRV in de gigantisch grote Helsdingen sporthal te Vianen om voorbereidingen te treffen voor de Indoor Recreade. Alles was door het eerder gemaakte draaiboek snel geregeld want het was alweer het tweede evenement op rij. Ruim voor de officiële aanvangstijd waren de eerste modellen al in de lucht.

Blijkbaar voorzien we in een behoefte. Het aantal deelnemers nam al snel toe en rond het middaguur werden er 55 deelnemende vliegers geteld. Ook de publieke belangstelling was best groot: ongeveer 30 tot 40 personen op de tribune tijdens de middaguren. Helaas heeft de uitgenodigde pers zich niet laten zien: jammer dan Nederland via die weg geen deelgenoot kon zijn van dit mooie evenement, maar dat is niet anders.

Tijdens de Recreade vlogen vele piloten tegelijk met een grote variëteit aan indoormodelvliegtuigen. We zagen grote, kleine gekke, leuke, langzame en snelle modelvliegtuigen,
helikopters, vogels, vliegende ballen, parapentende modellen en nog veel meer.

Het Dutch Drone Race Team SQG gaf tussen 13:00 -14:00 uur een demonstratie FPV drone rece-vliegen. Dit is een hele andere discipline dan modelvliegen. De piloot vliegt dan terwijl hij of zij via een videobril ‘vanuit het toestel’ stuurt. Er werd (heel) hard gevlogen rondom de pylonen en er ontstonden spectaculaire races. Het publiek was enthousiast.

De drone vliegers lieten na hun demo hun poortjes en pylonen nog even staan en daar werd ook door de recreatieve modelvliegers dankbaar gebruik van gemaakt. De volgende keer zullen we zelf wat poortjes en pylonen in  de zaal zetten zodat de deelnemers zich naar hartenlust kunnen uitleven. De demonstratie van Derk van der Vecht met zijn team: synchroon vliegen op muziek, was erg mooi en werd zelfs twee maal uitgevoerd.

Deelnemers die vroegen om gedurende een korte periode een gedeelte van de zaal te mogen gebruiken werden op hun wenken bediend en dit leidde nergens tot onvrede of kritiek. Deze recreade heeft geheel aan alle uitgangspunten van de Commissie Recreatief Modelvliegsport (CRV) voldaan: goede opkomst, verscheidenheid aan vliegend spul, niet meer regels dan nodig, erg gezellig.

Op naar de volgende Recreade!: wellicht Watervliegen in september 2016?

Nationaal Indoorfestival 2015: een groot succes!

Op zaterdag 28 maart heeft voor het eerst het Nationaal Indoorfestival plaatsgevonden. Dit recreatieve evenement vond plaats in het gloednieuwe Sportcentrum Helsdingen te Vianen. De hal meet maar liefst 88 x 22 x 7 meter maar er om er op een dag circa 100 modelvliegers in een zekere vrijheid hun hobby te kunnen laten bedrijven, vormde wel degelijk een organisatorische uitdaging.

De Commissie Recreatief vliegen van de Afdeling Modelvliegsport was de initiatiefnemer van dit festival. De commissie stelt zich ten doel meerdere recreatieve evenementen per jaar te organiseren waarbij de deelnemers zich vrij voelen en veel plezier beleven. Best lastig als je ook nog eens met allerlei veiligheidsaspecten en regels te maken hebt. De leden van de MVC Woerden hebben een zeer actieve rol vervuld bij het daadwerkelijk regelen van het hele festival. Modelvliegend Nederland is hen dan ook oprechte dank verschuldigd. De dag is namelijk beslist in goede harmonie verlopen:

• Zo’n 70 modelvliegers waren actief aanwezig. Van vrije vlucht tot snel en bestuurbaar, heli’s en drone’s van klein tot groot, aeromusical en 3D vliegen: het was er allemaal te zien.
• De hele dag was er een goed gevulde tribune en dus actief publiek aanwezig.
• Bald de Boer gaf mensen de gelegenheid zijn online modelvlieglessen daadwerkelijk uit te proberen.
• In de hal was prima catering aanwezig.
• Er waren ruim voldoende kleedkamers beschikbaar voor het stallen van de vliegtuigen en het laden van de accu’s.
• De beoogde 2e hands markt voor modelvliegspullen kwam helaas niet goed van de grond. Daar moeten we voor een volgend festival nog eens goed naar kijken.

Het hele bijzondere van dit door de Afdeling Modelvliegsport betaalde evenement was dat ook niet bij de KNVvL aangesloten vliegers van harte welkom waren. Zij betaalden uiteraard in tegenstelling tot de leden wel een kleine bijdrage. Een deel van de inschrijvers sprak vooraf de zorg uit dat er maar weinig gevlogen zou kunnen worden met zoveel deelnemers. Achteraf bleek die zorg geheel ongegrond en dat blijkt ook uit de zeer positieve reacties op het modelbouwforum.
Het is zo goed als zeker dat dit indoorfestival jaarlijks terugkeert.


Warning: Parameter 2 to modChrome_artblock() expected to be a reference, value given in /home/vhosting/o/vhost0006105/domains/modelvliegsport.nl/htdocs/www/templates/modelvliegsport2014/html/modules.php on line 39

Warning: Parameter 3 to modChrome_artblock() expected to be a reference, value given in /home/vhosting/o/vhost0006105/domains/modelvliegsport.nl/htdocs/www/templates/modelvliegsport2014/html/modules.php on line 39